TÜRKSOY, UNESCO, Girne ve Yakın Doğu Üniversiteleri İşbirliğinde İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası, Anadolu’dan Kıbrıs’a Âşıklık Geleneği, Âşık Kenzî Etkinliği Düzenlendi

Âşık Veysel’in vefatının 50. yıldönümü anısına ve TÜRKSOY’un kuruluşunun 30. yılı dolayısıyla düzenlenen toplantıya Türkiye’den ve KKTC’den bu konuda araştırmalar yapan akademisyenler ve bilim insanları katıldı. Türk Cumhuriyetleri arasındaki paylaşımı artırarak, zengin kültürümüz ile geleneksel ve modern sanatlarımızı tüm dünyada geniş kitlelere ulaştırmak amacıyla çalışmalarını sürdüren TÜRKSOY’un, Türk Dünyasının görkemli şahsiyetlerini anmak ve gelecek nesillere tanıtmak amacıyla gerçekleştirdiği anma etkinlikleri çerçevesinde ünlü Türk şairi Âşık Veysel ile Kıbrıs’ın yetiştirdiği ünlü âşık, Âşık Kenzî’nin beraber anıldığı etkinliğin açılış konuşmalarını Girne Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gökmen Dağlı, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Bilal Çakıcı, Girne Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlkay Salihoğlu ve KKTC Cumhurbaşkanını temsilen Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Dr. Çağın Zort yaptı.

Girne Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gökmen Dağlı, Âşık Veysel’in Türk halkının tamamına ulaşmış önemli bir saz şairi olduğunu ifade ederken, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Bilal Çakıcı da böyle bir etkinliği Girne Üniversitesi, Yakın Doğu Üniversitesi ve UNESCO işbirliğinde KKTC’de gerçekleştirmiş olmanın kendileri için çok anlamlı olduğunu ifade etti. Girne Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlkay Salihoğlu ise böyle önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan duymuş olduğu memnuniyeti dile getirerek, hem Âşık Veysel’in hem de Âşık Kenzi’nin Türk Dünyası açısından çok önemli sanatçılar olduğunu vurguladı. KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar’ı temsilen toplantıya katılan Özel Kalem Müdürü Dr. Çağın Zort da Âşık Veysel’in; aşk, doğa ve toplumsal yaşamı halk şiiri geleneği içinde ustalıkla işlediğini belirterek, Kenzi’nin de Kıbrıs’ta yetişen önemli bir şair olduğunu dile getirdi.

Açılış konuşmalarının ardından Türkiye’den Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine etkinlik için gelen UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu üyesi Prof. Dr. Metin Ekici, Balıkesir Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Duymaz, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Dilek Türkyılmaz ve Âşık Veysel’in torunu Nazender Süzer Gökçe, Anadolu’nun ünlü halk şairi Âşık Veysel ile ilgili bildirilerini sundular.

Öğle arasının ardından Girne Amerikan Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Umay Türkeş Günay, Yakın Doğu Üniversitesi öğretim üyesi ve Kıbrıs Araştırmaları Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şevket Öznur, Yakın Doğu Üniversitesi Sosyal Bilimler ve Türkçe Eğitimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mustafa Yeniasır, Yakın Doğu Üniversitesi Halk Bilimi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Burak Gökbulut ve Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Sosyal Bilimler ve Türkçe Eğitimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hatice Direk Kayhan, Âşık Kenzi’ye ilişkin bildirilerini sundular.

Düzenlenen panellerin ardından etkinliğin Girne Üniversitesindeki bölümü, saz sanatçısı Yıldıray Paralı ve Prof. Dr. Zehra Altınay’ın Âşık Veysel’in şiirlerini seslendirmesi ve hediye takdimleri ile son buldu.

Yakın Doğu Üniversitesinde gerçekleştirilen etkinliğin ikinci bölümünün açılış konuşmalarını Yakın Doğu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Bilal Çakıcı, Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Türkiye’nin KKTC Büyükelçisi Metin Feyzioğlu ve KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar yaptı. Söz konusu etkinlikte TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Bilal Çakıcı; Türk dünyası kültür sanatına ve TÜRKSOY’a yaptığı üstün katkılar nedeniyle Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr. Suat İrfan Günsel’e “TÜRKSOY 30. Yıl Altın Madalyası” ve Yakın Doğu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ’a da Âşık Veysel’in doğumunun 125’inci yılı anısına Âşık Veysel Madalyası takdim etti.

Açılış konuşmalarının ardından Yakın Doğu Üniversitesi İrfan Günsel Kongre Merkezinde Âşık Veysel’in fotoğraflarından ve Âşık Kenzî’nin belgelerinden oluşan bir sergi, değerli sanatseverlerin beğenisine sunuldu.