Yakın Doğu Üniversitesi Center of Excellence bağlı Toplumsal Araştırma ve Geliştirme Merkezinin Girne Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirdiği Uluslarararası Toplumsal Araştırma ve Geliştirme Sempozyumu 1 Aralık 2023 tarihinde gerçekleştirildi.
Sempozyumun ilk açılış oturumu, Girne Üniversitesi Merkezi Seminer odasında Açılış konuşmaları ile başladı. Açılış konuşmasını gerçekleştiren Girne Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gökmen Dağlı, kurumlararası işbirliği ve üniversitelerin topluma hizmet sorumluluklarında vurgu yaptı. Yakın Doğu Üniversitesi Center of Excellence bağlı Toplumsal Araştırma ve Geliştirme Merkezi Başkanı Prof. Dr. Zehra Altınay, açılış konuşmasında merkezin ekip ruhu ile öncelikli toplumsal projelere ve konulara öncülük ettiğini, toplumsal konulara yön veren merkez olduğunu vurguladı. Uluslararası işbirliği ve bilimsel çalışmalara da vurgu yapan Prof. Dr. Altınay, sürdürülebilir faaliyetlere devam ettiklerini belirtti.
Davetli konuşması olarak sempozyumda konuşma yapan Girne Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rüveyde Bundak, toplum sağlığı ve çocuk konusunda kurum kuruluşların toplumun geleceğine dönük çözüm önerileri sundu. Özellikle izleme ve erken teşhisin ülke geleceğini ve planlamasını güçlendirmeye yönelik atılacak adımların önemine vurgu yaptı. Toplumsal boyutun bir diğer önemli boyutunu ele alan davetli konuşması polis müfettişi Emin Atabek, madde bağımlılığı, toplum sağlığı ve önleme stratejilerinden örneklerle bilgilendirici bir konuşma yaptı. Gençlerin bireysel korunma yollarına ilişkin öneriler, toplum sağlığının korunmasına ilişkin stratejiler, eğitimin önemi konuları dikkat çekti.
İlk panelde, kadın, çocuk ve engellilik konusu ele alındı ve toplumsal yaşamda bu konulara ilişkin gerçekleştirilen somut örneklere yer verildi. Panelde, Barış Başel Denkay Başel Vakfı Başkanı olarak her yaş grubunu kapsayan sosyal hizmetin önemine dikkat çekti. Yine panel konuşmacısı olarak konuşma yapan Konuşma İştime Engelliler Vakfı Başkanı Bahire Çoşkuner Doğru, engellilik konusundaki denetim, engelli tanımı, işbirliğinin önemini ve vakfın projelerini ifade ederken, Özay Günsel Çocuk Üniversitesi genel sekreteri Duygu Kaptanoğlu Çoşkun, çocuk ve gelecek projelerin yaşanan tüm sorunlar için ümit vaad ettiğini, Toplumsal Araştırma ve Geliştirme Merkezi işbirliği ile yaptıkları projeleri ve ileriki önerileri paylaştı.
İkinci panelde, Kaliteli yaşam ve sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda kurumsal işbirliğine yönelik somut örnekler paylaşıldı. Girne Üniversitesi Tazelenme Üniversitesini temsilen konuşma yapan Doç. Dr. Emete Toros, üniversitenin misyonlarından ve sosyal sorumluluk kapsamında sahip olduğu başarılarından söz etti. Yine panelde konuşan Prof. Dr. Fahriye Altınay da, nitelikli eğitim ile mümkün olmayanı mümkün kılmanın eğitimle gerçekleşebileceğini işaret edip sürdürülebilir kalkınma amaçlarına ilişkin somut örnekler paylaştı.
İki panelin ardından, sempozyum bildiri sunumları ile devam etti. Bildiri sunumları kapsamında, toplumsal konuların yer aldığı bilimsel çalışmalar paylaşıldı. Hakem değerlendirmesini geçebilen bildiriler daha sonra merkezin dergisi olan Journal of Societal Research and Development’te basılacağı araştırmacılarla paylaşıldı.
Son oturum Yakın Doğu Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Kadın girişimcilik ve toplumsal yaşamın ele alındığı son panelde, Yrd. Doç. Dr. Mutlu Soykurt’un moderatörlüğünde gerçekleşti. Aynı zamanda konuşma gerçekleştiren Yrd. Doç. Dr. Soykurt, girişimcilik, sosyal girişimcilik hakkında detaylı bilgiler aktararak salondaki gençlere topluma hizmet ve sosyal sorumluluk hakkında öneriler sundu. Aynı panelde konuşmacı olarak yer alan Kıbrıs Türk Kadınlar Konseyi Magusa Şube Başkanı Sevinç Boztuna, konseyin geçmişi ve köklü adımlarla ilerleyen projelerinden detaylı bilgiler aktardı. Sakarya Girişimci Kadınlar Derneği Başkanı Nagihan Aygün, girişimcilik kapsamında cesaretinden ilham aldığı başarı hikayesinden ve derneğin faaliyetlerinden bahsetti. Yine konuşmacı olarak bir Yakın Doğulu olan eski mezunlardan Sakarya Girişimci Kadınlar Derneği Başkan Yardımcısı Melek Müftüoğlu, üniversitesinde konuşma yapmaktan mutlu olduğunu, etkinlikte bulunan görev yaptığı derneğine ilişkin projeleri paylaştı. Konuşmacılara, Gazimağusa Özel Eğitim Okulu öğrencilerinin hazırlamış olduğu el emeği seramik ve kadın emeği tepsiler hediye edildi. Yakın Doğu Üniversitesi mezunu, Sakarya Girişimci Kadınlar Derneği Başkan Yardımcısı Melek Müftüoğlu’na hediyesini onu yetiştiren İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dekanı ve aynı zamanda Rektör Danışmanı olan Prof. Dr. Şerife Eyüpoğlu takdim etti.
Sempozyum sonunda, Yakın Doğu Üniversitesi Center of Excellence bağlı Toplumsal Araştırma ve Geliştirme Merkezi ve Sakarya Girişimci Kadınlar Derneği arasında işbirliği protokolü imzalandı. Rektör danışmanı Prof. Dr. Şerife Eyüpoğlu, Kalite Direktörü Sevcan Kurtulmuş Yılmaz, Center of Excellence Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Nur Köprülü, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nesrin Bahçelerli ve birçok akademisyen, öğrenciler de katıldı. Aynı zamanda, Sakarya Girişimci Kadınlar Derneği üyeleri, Kıbrıs Türk Kadınlar Konseyi Başkan ve üyeleri, İş Kadınları Derneği Başkanı ve üyeler de sempozyuma katılım gösterdiler. Sempozyum süresince, Kemal Saraçoğlu Lösemili Çocuklar ve Kanserle Savaş Vakfı yararına kermes düzenlendi. Sempozyum, Yakın Doğu Üniversitesi Center of Excellence bağlı Toplumsal Araştırma ve Geliştirme Merkezi organizasyonu ile halka açık ücretsiz olup Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri kapsamında SKA3, SKA4, SKA10, SKA16 ve SKA17 ile uyumlu bir etkinlik olarak gerçekleştirilmiştir.