24 Kasım Öğretmenler Günü Kutlama Etkinliği Düzenlendi


Girne Üniversitesi Eğitim Fakültesi tarafından 24 Kasım Öğretmenler Günü sebebiyle bir kutlama etkinliği ve panel düzenlendi.

Rektör Prof. Dr. İlkay Salihoğlu, Rektör Yardımcısı ve Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökmen Dağlı, Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rüveyde Bundak, Genel Sekreter Fehmi Tokay, enstitü müdürleri, dekanlar, öğretim görevlileri ve öğrencilerin katıldığı etkinlik saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.

Açılış konuşmasına katılımcıları selamlayarak başlayan Prof. Dr. Gökmen Dağlı, öğretmenler gününün her ülkede farklı tarihlerde kutlandığını belirtti. Dağlı, bu anlamlı günün tarihsel sürecine değindi ve Türkiye Cumhuriyeti’nde 1 Kasım 1928’de Latin alfabesinin kabul edilmesinin ardından 24 Kasım’da milli mekteplerin açıldığını ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e başöğretmen ünvanının verildiğini hatırlattı. Prof. Dr. Gökmen Dağlı, Öğretmenler Günü’nün 1981 yılından beri Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkiye’de kutlandığını hatırlattı.

Öğretmenlere verilen önemi Atatürk’ün sözlerinden alıntılarla vurgulayan Rektör Yardımcısı ve Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökmen Dağlı, bu kutsal mesleği yürüten kişilerin toplum içindeki yeri, konumu ve önemi üzerine düşünülmesi gerektiğinin altını çizdi.

Rektör Prof. Dr. İlkay Salihoğlu ise konuşmasında bir toplumun temel taşlarının sağlık, adalet ve eğitim olduğunu belirtti. Bu üç öğeden eğitimin diğerlerinin de dayanağı olduğunu kaydeden Salihoğlu, katılımcı öğrencilerin gelecekte bu sorumluluğu üstleneceğini ifade etti. Öğretmenin her koşulda görevini yerine getirdiğini ve farklı branşlarda uzmanlaşacak olan öğrencilerin toplumun bütün katmanlarına ulaşacağına inandığını ifade eden Salihoğlu, öğrencilere etik kurallardan ayrılmamaları gerektiğini hatırlattı.

Girne Üniversitesi Genel Sekreteri Fehmi Tokay ise konuşmasının başında Atatürk’ün öğretmenlerin önemini pek çok kez farklı vesilelerle belirttiğini hatırlattı ve tüm öğretmenlerin ve öğretmen adaylarının gününü kutladı. Tokay, kişisel mesleki gözlemlerini aktararak; kutsal, ulvi ve sorumluluk sıfatlarını barındırması gereken öğretmenlik mesleğinde son yıllarda görülen eksikliklere değindi. Genel Sekreter Fehmi Tokay, günümüzde öğretmen adaylarının, teknolojiyi farklı alanlarda kullanabilme, dijital metodolojiyi çok iyi anlama, mobil eğitim konseptine ( tablet, bulut teknolojisi vb.) adapte olma gibi becerileri edinmenin yanı sıra farklı sınıf yönetme ve pedagoji uygulamalarına açık olacak şekilde eğitim almaları gerektiğini ifade etti. Tutku ve heyecan taşımayan öğretmenlerin bu duyguları öğrencilere aktaramayacağını söyleyen Tokay, günümüzde öğrencilerin beklentilerinin başında, sevgi, tutarlılık, teknolojiye hakimiyet ve hayat boyu öğrenme arzusu gibi kavramların geldiğini söyledi .

Eski Milli Eğitim ve Kültür Bakanı ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Altınay ise 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü milli bayramların tamamlayıcısı olarak gördüğünü ifade etti. İngiliz idaresi döneminde Kıbrıs Türkünün yaşadığı süreci kendi hayatından örneklerle anlatan Altınay, o dönemde okullarda yaşanan imkansızlıklara rağmen eğitimin tam gün olduğunu hatırlattı. Aynı süreçte çağdaş Türkiye’de yaşanan değişimleri toplum olarak türlü engellere rağmen içten benimsediklerini kaydeden Prof. Dr. Mehmet Altınay, eğitimin vizyon meselesi olduğunu ve yaşam boyu sürdüğünü söyledi. Öğrencilere her zaman için deneyimlerini arttırma, problemlerden korkmama, çözüm üretme ve  iz bırakmayı başarma tavsiyesinde bulunan Altınay, zorlukların üzerine kararlılıkla gidilmesi tavsiyesinde bulundu.

Konuşmaların ardından Prof. Dr. Gökmen Dağlı, Fehmi Tokay’a ve Prof. Dr. Mehmet Altınay’a teşekkür ederek birer hediye takdim etti .

Etkinliğin panel bölümü Yakın Doğu Üniversitesi Toplumsal Araştırma ve Geliştirme Merkezi Eş Başkanı Prof. Dr. Fahriye Altınay’ın moderatörlüğünde yapıldı.  Altınay, farklı branşların nasıl bütünleşebileceğini gösterme ve bunun ortaya konmasına katkı sağlama amacıyla paneli düzenlediklerini kaydetti

İlk konuşmayı yapan YDÜ Toplumsal Araştırma ve Geliştirme Merkezi Eş Başkanı Prof. Dr. Zehra Altınay,  öğretimde teknoloji ,bilgi teknolojilerinin sisteme etkisi , eğitimde eşitlik ve uzaktan eğitim  konularına değindi .

Daha sonra söz alan Özel Eğitim Bölüm Başkanı Yard. Doç. Dr. Tara Yektaoğlu,  kendi alanlarında görev alacak kişilerin sahip olması gereken en önemli nitelikleri sabır ve iletişim gücü olarak sıraladı.

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü Başkanı Yard. Doç. Dr. Mehmet Beyazsaçlı ise sunumunda, artan toplumsal sorunlara, teknolojiyle hayatımıza giren nomofobi gibi kavramlara değindi.

Panelin son konuşmacısı olarak söz alan Dr. Mutlu Soykurt, öğretmenlerin kendilerini tanımasının ve empati duygusunun yüksek olmasının, öğrenciye sorumluluk bilincini aşılamanın ve proaktif olmanın eğitimcilerin taşıması gereken önemli birer özellik olduğunu vurguladı.

Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği panel toplu fotoğraf çekimi ve ikram servisi ile son buldu.